top of page

Jak se zabavit v období karantény? Fotkami! | Záloha a organizace fotek

Aktualizováno: 6. 2. 2022



Aktuální situace je jako dělaná na brouzdání v rodinném archivu. Mně se za poslední měsíc nashromáždilo tolik fotek na úpravu, že mám ještě na dlouhou dobu co dělat. Pokud tomu ale tak u vás není, tady máte tři tipy, jak pohladit duši a ještě z toho něco vyždímat do budoucna. :)


1. Projděte si stará fotoalba

Ulevte očím od obrazovek a displejů a vyhrabte staré fotky. Tím se zaručeně zabavíte doma všichni a snad vás to i namotivuje si sem tam vytisknout nějaké nové! :) Pokud sáhnete dále do minulosti a objevíte fotografie s lidmi, které už nepoznáváte, nechte si je popsat těmi, kdo se v nich ještě vyznají.


2. Udělejte si pořádek ve fotkách

...a vytiskněte si ty, které si nezaslouží se v nich ztratit (kvalitnifotky.cz jsou v tomto bezkonkurenční po všech stránkách). Asi nebudete výjimkou a minimálně v mobilu se vám budou hromadit mraky fotek. Nenechte budoucí generace připravit o procházení starých tištěných fotografií a nenuťte je proklikávat všechny ty digitální, které za život pořídíte... a že jich bude!


Ať už se vám povede proklikat se všemi fotkami v počítači nebo ne, vytvořte si systém, co vám ulehčí práci v budoucnu. Mimo logické řazení fotek tak, abyste je rychle našli, doporučuju udělat si složku, kam budete sem tam kopírovat nějaké ty povedenější kousky a jednou za měsíc/rok/dva roky si je necháte vytisknout. Vystavte si je, vkládejte je do alba, vytvářejte fotoknihy, skladujte je ve speciálně vytvořené krabici... na tom už nesejde, až se k nim ale jednou vrátíte, oceníte je víc než proklikávání stovek až tisíců fotek v počítači.


3. Zálohujte, zálohujte, zálohujte!

Vždy si vzpomenu na telefonát, kdy mi kamarádka brečela do mobilu, že jí asi odumřel noťas. To by nebyl až takový problém, kdyby v něm neměla uložené všechny fotky...


Zkuste se z toho poučit a ujistěte se, že máte fotky vždy na dvou místech. Pokud to tak není, běžte to změnit, a to nejlépe hned. Dnes už není problém zálohovat fotky i pomocí cloudových úložišť, minimálně ty z mobilu... Ujistěte se, že něco takového máte zprovozněné.


Úplně nejlépe ale využijte i zálohu v podobě tisku těch fotek, které opravdu nechcete ztratit... a naopak! Až budete mít volnou chvíli, vraťte se k těm fotografiím z dětství a u procházení si je naskenujte, vyfoťte mobilem nebo jakkoli jinak pořiďte i digitální kopii. Když už u toho budete, můžete se o ně rovnou podělit s ostatními, vždy je ta radost z nich o něco větší, když ji s někým sdílíte. :)


Tu máte pár důvodů v podobě fotek z našeho rodinného archivu, proč byste se do toho procházení starých fotek měli ještě dnes pustit!

... zavzpomínáte na staré dobré bezstarostné časy, kdy jste se celý den těšili třeba jako já na to, až zaženete kačeny do kurníku. :)

... připomenete si dobové módní trendy. Tu čepici jsem měl snad celé dětství, klasicky se u nás do věcí dorůstalo a trend zůstal i v době, kdy už se moc nerostlo. Do bundy na lyžák bych se ještě teď nejspíš vlezl dvakrát.

... nesmíme zapomenout ani na dobové účesy.

... připomenete si, jak to u vás doma kdysi vypadalo, a sem tam si řeknete, že jste rádi, že to všichni ve zdraví přežili :)

... vrátíte se zpět na dovču a naladíte se na léto, které snad letos nebudeme muset všichni trávit na zahradě.

... inspirujete se na další dny! Karty se asi stále sem tam vytáhnou, když je nouze, ale schválně, kdy jste si naposledy dělali vousy z pěny?!

... a pobavíte se nejen u školních pózovaček (a nedělejte, že takovou nemáte!:D)

... a pokud jste z toho ještě neodpadli, tak mažte vzpomínat ke svým fotkám a nezapomeňte se pochlubit se svými skvosty.


Mějte se fajn a opatrujte se, ať můžeme v létě zase nahodit kšiltovky a vyrazit do světa! :)


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Ahoj!

Jsem tu od toho, abych vám dělal radost vším, co máte, a ukázal vám to z pohledu,
který neznáte.

Jsem svatební a rodinný fotograf z Olomouce, moc rád se za vámi ale vydám kamkoli!

bottom of page